AKUSTISK SIGNALTRÄNING (SOUND LEASH-METODEN)
Ljudsignal - sedan godis
En metod som utarbetats av amerikanen Roger Tholen. Metoden syftar främst syftar till att få hunden pålitlig utan koppel och bli säkrare på inkallning.
Metoden bygger på samma principer som klicker-träning, dvs FÖRST SÄNDA UT ETT LJUD - OMEDELBART DÄREFTER GE GODIS. I stället för ett klick-ljud hörs hörs från Tholen-boxen en grundton som är hörbar både för hund och tränare och därutöver övertoner som ligger i frekvensområden som är särskilt bra hörbara för hundar. Ljudet har utexperimenterats att ligga på en nivå hunden hör bra på avstånd och är lätt urskiljbar bland andra störande ljud.
När Lihkku var junior, fungerade utomhusträningen för inkallning, gå fot, gå framför på höger sida, sakta in, gå fot på höger sida etc mycket bra med Tholens
signalapparat, kanske därför att Lihkku uppfattade det hela som en rolig lek med en skojig signal som omväxling till klick-ljudet.
När de önskade beteendena började fungera slopade jag helt enkelt signalapparaten och övergick till att bara använda klicker, och därefter BARA använda röstkommandon för inlärda beteenden.
Unik signal
I all djurdressyr är de fördelaktigt att använda signaler som är så klara och störningsfria som möjligt. Den akustiska signalen låter likadant i alla lägen och är en klar, störningsfri signal för hunden att uppfatta, särskilt utomhus. Utomhus har den här ljudsignalen förmodligen större signalvärde för hunden än ljudet från en klicker.
På samma sätt som vid klickerträning betingas hunden att förknippa den utsända tonen med korrekt prestation som ger godis. Tholens signalbox som kan hållas i handen och som drivs med ett 9-volts batteri. När jag trycker på en knapp sänds ett pipande ljud ut. Den redan klickertränade Lihkku var genast med på noterna efter en kort stunds programmering, där jag upprepade gånger sände ut signalen och samtidigt matade honom med supergott godis.
Precis som klickljudet från en klicker är den akustiska signalen en "okejsignal" som varskor hunden att det som den just nu gör resp. nyss gjort är ett korrekt beteende.
För vissa övningar har jag faktiskt nått bättre resultat med Sound Leash än med klickern. Lihkku, verkar reagera bättre på ljudsignalen än ljudet från en klicker, och det är också vad USA-tränaren (metodens upphovsman) Roger Tholen påstår.
|