|
Som du nog redan känner till är hunden ett FLOCKDJUR som ser dig som sin ledare. Här följer ett axplock av idéer och klokskaper kring ledarskap som jag - Lihkkus husse - inhämtat från ett 50-tal hundböcker och många webbsidor på | Internet - sådant som erkända hund- psykologer och hundtränare skrivit om i Sverige, Storbritannien och USA - sist men icke minst också specialinformation som inte är så lättillgänglig. |
Jag är ingen stor hundexpert. I min barndom hade en av mina farbröder en militärutbildad schäfer. Han lärde mig en del. Jag gick några år i grundskolan på landsbygden och fick ett visst hundkunnande av jakthundsägande bönder. Senare i livet fick jag ovanligt god pli på min egen blandrastik, salig i åminnelse. När jag blöjåldern när jag kravlade omkring på golvet i min föräldrars villa i Hökmossen, hade jag en schäfertik som extramamma. Hon högg tag i min blöja och lyfte mig tillbaka till en säker plats, när jag var på väg huvudstupa nedför källartrappan. Kanske lärde schäfertiken mig en hel del om hundars sätt att kommunicera som ju bygger på kroppsspråk och kroppsblockering och teckenspråk? Barn får ju ofta en naturligare kontakt med hundar. Jag har ett förflutet som adjunkt inom skolväsendet med studier i pedagogik och inlärningspsykologi och genomgången Lärarhögskola. God pedagogik är även tillämplig på hundar, tycker jag mig ha funnit. Dessutom har jag förkovrat mig genom läsning av drygt 50 hundböcker (se lista på Hundböcker). Jag surfar regelbundet runt på Internets utländska webbplatser och korresponderar en hel del med behöriga hundinstruktörer och problemkonsulter.. |
När jag fått goda råd och prövat sådant som fungerat för oss, så har jag skrivit ned detta på webbsidorna här på www.lapphund.se. Ärligt talat har jag ofta själv glädje av det som jag skrivit, för när jag glömt bort något, så har jag kunnat repetera kunskaperna genom att läsa mina egna skriverier. Varje hund är en unik individ. Det är därför inte säkert att det som här sägs passar för just Din hund, eller för Dig som hundägare. Alla erfarna hundtränare och hundpsykologer kanske inte alltid håller med om allt som här skrivs. Många olika skolor och idéer, finns det. Den ende som ev. kan tala om för oss vad som är rätt och riktigt är möjligen hunden själv. Vissa allmänna principer gäller dock för alla hundar. Som husse försöker jag följa dessa principer efter allra bästa förmåga. Jag har lyckats bygga upp en fin relation mellan mig och Lihkku som faktiskt var osedvanligt besvärlig som valp och unghund.
Här i familjen hade vi även tidigare en Svensk Lapphund. Matte kommer från Södra Lappland och har erfarenhet av just den rasen.
|
Jag hoppas att Du som orkar läsa allt det här, kan få bra träningsidéer. Om Du ev. skulle tycka att något som här sägs är helt fel, hör gärna av Dig med ett e-brev och tala om varför. Då kanske jag och Lihkku lär oss något nytt. Hela tiden lär jag mig något nytt av av de e-brev som Lihkku och jag får av hundtränare och hundägare som hittat till den här sidan, och goda vänner som är legitimerade hundkonsulter. Många goda råd och idéer har jag samlat här. Observera att många idéer om ledarskap faktiskt ifrågasätts av moderna hundexperter. Att jämföra hunden med vargen som så många gör, anses inte vara helt rätt. Vargen är nämligen en social varelse som inte alls besitter hundens framavlade aggressivitet. Vargen har till och med vett att knipa käft när ledaren anbefallt tystnad. Annars skräms ju villebrådet bort, eller flockens position röjs inför en farlig fiende etc. Men hundar håller inte alltid käften, ens när ägaren ber om det. Hunden är en ganska avlägsen släkting till vargen som inte vuxit upp och inte blivit av med sina barnsliga beteenden och har ju beroende på ras olika egenskaper som människan medvetet avlat fram under de tiotusentals år som hunden varit i människans tjänst och sällskap. Det nedanstående har plockats från flera olika källor som torgför ledarskapsteorierna.
|
DU MÅSTE VARA ALFA-HUNDEN I DIN FLOCK
I hundens ögon måste Du framstå som en bra ledare, dvs "Alfa-vargen" i Din flock. Din hund har inte kunskaper nog att axla den svåra ledarrollen. Han mår bäst av att slippa detta ansvar.
Ledarskap - ett abstrakt begreppMånga hundtränare och förståsigpåare bland hundägare brukar ofta säga saker i stil med att "Ditt problem beror nog på bristande ledarskap och problem med att nå en bra kommunikation med hunden..."Acceptera inte sådant löst snack. Be dem tala om konkret vad som Du bör göra i en viss situation eller att åtminstone precisera vad han eller hon egentligen menar med sitt uttalande!
Kräv konkreta råd!Jag träffade en husse som sade: Jag säger SITT, men min hund sätter sig inte. Vad skall jag göra? Ett kommando får ju bara sägas en enda gång, men å andra sidan måste ju ett kommando åtlydas. Vad skall jag göra?Vad är bra kommunikation? Vad är bristande ledarskap? Hur ser man att en hundägare har det? Om någon snackar om ledarskap, ställ den personen mot väggen och be den att vara så konkret som möjligt! Tala om HUR jag skall göra! Ett konkret råd vill jag själv ge, och det är att träna mycket s.k. platsliggning, kanske åtminstone 2-3 gånger i veckan - dvs att ta rast på promenaden när du själv bestämmer det. Beordra hunden att lägga sig ned och ligga stilla och vila. Till en början en bara någon halv minut och sedan gradvis öka tiden och gå ifrån hunden en bit och sedan gradvis öka avståndet och successivt öka liggetiden och avståndet. Gå en hundkurs och lär dig hur du tränar bl. a. platsliggning. Du får garanterat en stökig och sprallig hund att varva ned. Håll inte på och kasta ut en boll ideligen ideligen, utan kör korta pass. Glöm inte att du äger bollen. Du bestämmer när leken skall sluta. Akta Dig så att inte hunden blir bolltokig och börjar dressera Dig i stället för tvärtom. Och Du! Kasta inga pinnar! De kan rotera i luften och hamna så illa att de skadar hundens ögon.
Ledarskap kan vara så mycket*Ledaren bestämmer och visar vägen*Du är ju faktiskt den klokaste i flocken. Det är Du som bäst vet hur man går över en gata på säkrast möjliga sätt. Det är Du som vet vad som är farligt för hunden. Jag passerar aldrig någonsin en trottoarkant utan att först ha stannat och fått ögonkontakt med hunden. Över gatan skall hunden gå FOT. Det är inte förhandlingsbart! Vår Lille Lihkku får aldrig gå ut genom dörren utan tillstånd; aldrig stiga in i hissen utan tillstånd; aldrig gå ut genom porten utan tillstånd. Ögonkontakt och ett "Varsågod" från mig krävs, utan undantag. På promenaderna kallar jag in Lihkku 0-3 gånger i situationer där det egentligen är onödigt, men när han minst anar det. Vänta gärna tills hunden lyfter blicken och tar ögonkontakt med Dig.
|
Då kan det var lämpligt att kalla in och att ibland förstärka ankomsten med en överraskning i form av seriematning, dvs att Du t ex ger hunden 6-8 stycken 1/4-bitar av en Frolic-ring med några få sekunders mellanrum. Det anses nämligen vara effektivare än metoden "jackpots", där hunden får en laddning med godisbitar på en gång.
Kroppsblockering (body blocking)Det är så gott som aldrig nödvändigt att rycka i hundens koppel för att styra den åt ett visst håll. Lär av hundarna själva. När Lihkku var liten valp och sprang iväg och var på väg ut i gatan, så rusade den moderliga schäfertiken Bodil efter honom och hindrade honom med just kroppsblockering, trängde honom, stängde honom, prejade honom åt rätt håll. Så gör hundarna själva, och sådant förstår en hund.Ett exempel: Hunden går vid min sida. Så hör han hundar någonstans i fjärran på höger sida,. Han drar sig framför mig åt höger, men jag vill att han skall gå rakt fram och gå snyggt vid min sida. Kvickt som attan ökar jag min steglängd och hastigheten på mina steg och kommer upp med knät jämsides med hundens huvud, säger ingenting, och prejar honom tillbaka på rak kurs. Detta är hundspråk, och det fungerar. Han återgår till sin position. Lihkku är klickertränad och på signalordet "touch" (tatch) följer han mitt pekfinger. En dag satt han på ett ställe som var olämpligt ur säkerhetssynpunkt. Jag ville flytta honom ca 5 meter åt sidan. I stället för att rycka i kopplet och dra honom med mig, sade jag "touch" och styrde honom dit han skulle. Man behöver inte alls rycka i kopplet om man bara försöker styra hunden på hundars eget vis och utnyttja hundens förmåga.
Inkonsekventa reglerPå mina promenader möter jag ibland hundägare som låter hunden dricka vatten ur sjön Mälaren, eller ur vattenpölar på marken.Det får aldrig Lihkku göra. Ledaren bestämmer vad som kan drickas och när. Det handlar om säkerhet! - "Han brukar alltid dricka ur sjön. Det är väl inte så farligt!", säger en del hundägare. Den dagen hela sjön är full av giftig algblomning, kommer väl dessa hundägare att vråla NEJ! Och den stackars hunden undra varför den inte får dricka ur sjön som den brukar få göra?
Konsekvens- är A och O i allt ledarskap.
Bäst att hålla sig till en enda regel. Hunden behöver ha konsekvent fastlagda regler. Alltså är det utan några som helst undantag strängeligen förbjudet att dricka vatten som inte ledaren bjudit på. Sommartid kan det - på grund av algblomning - ibland vara absolut olämpligt att dricka vatten ur en sjö. En pöl på marken kan innehålla bromsolja eller glykol från en bil. Redan små mängders förtäring kan betyda döden för hunden. I parkerna i staden läggs också råttgift ut.
|
Husse har alltid med sig ett utfällbart vattentråg som rymmer 50 centiliter vatten. För varje förbud måste ledaren erbjuda ett vettigt alternativ. Alternativet för Lihkku är att dricka färskvatten ur vattentråget. Det finns alltså ingen som helst anledning för hunden att dricka ur pölar och sjöar, när han kan be ledaren om vatten. I vår park håller bl.a. knarkare hus, så där finns gamla slängda sprutor och kanyler. Där finns också mänskobajs. Och en gång hittade Lihkku en död katt. Sådant som ligger på marken får absolut icke konsumeras utan ledarens godkännande!
En trygg ledareDet ger hunden trygghet att veta att ledaren håller koll på säkerheten.
Du är ledaren. Du bestämmer bäst vad som kan ätas av det som hittas ute i naturen.
*Hunden bör helst inte ta alltför många egna initiativ**Du vet bäst vad som är farligt för hunden*För en tid sedan var det en liten tax som uppenbarligen uppfattade sig som flockledare och som vid ett övergångsställe tog ett eget litet initiativ och drog iväg före hundföraren. I skymningen såg en taxiförare bara hundföraren och inte den lilla taxen som kilade före sin verklige ledare i stället för att gå FOT vid ledarens sida. Tyvärr förpassades den taxen till de sälla jaktmarkerna. Taxibilen körde helt enkelt ihjäl taxen. Därför är det så självklart att hunden aldrig någonsin får passera en gata utan att gå FOT intill sin förare. Själv går jag inte ens mot rött ljus med hunden, därför att det finns tickande akustiska signaler avsedda för synskadade. Snabba korta signaler är för varje djur och människa hetsande. Långsamma signaler är lugnande. Trafikkorsningarnas ljudsignaler för synskadade är inte valda på en höft, utan med en eftertanke. Lihkku har lärt sig att snabba tickanden innebär grönt ljus och att man får gå över gatan. Och självfallet går jag aldrig över trafikleden med hunden, utan bara på lagliga övergångsställen. Jag vill inte att han skall vänja sig vid att gå över var som helst, ty en vacker dag när han är lös, tar han samma väg och kan då bli ihjälkörd. Här nedan följer ett litet axplock, hämtade ur en mängd olika hundböcker och egna funderingar. *** För mycket att läsa? Jamen, tag ut det här på Din skrivare, vettja, eller lägg ett bokmärke till den här sidan och återkom hit! ***
|
Så här är 5-minutersregeln:
|
Teori: Vissa experter anser att risk finns för att hunden uppfattar sig som Alfa-varg och att det är Du som varit ute på jakt el. dyl. Hunden har varit utom sig av oro för "sina omogna barnungar" som varit ute länge. Nu kommer Du äntligen hem till hans lya. I vargarnas värld etableras alltid en ny rangordning när flockmedlemmar kommit tillbaka. Fortsätt vara Alfa-hund, även efter Din återkomst. När Du och hunden varit ute på promenad. Låt gärna hunden ligga kvar i farstun, och nonchalera honom i 3-5 minuter. Tag sedan hand om hans tassar, rengöring av päls, ev. massage och mysig stund. Teori: den ranglåge får vänta tills Alfa-hannen kollat lyan och sagt att det är OK att gå in i den. Jag tar inte "5-minutresregeln" på blodigt allvar, ty den tycks inte gälla för vår Lihkku. Han är lugn och harmonisk och uppföra sig normalt och inter överdrivet upphetsad i visad glädje när vi kommit tillbaka hem. Däremot får han vänta tills husfolket tagit av sig alla kläder och är redo att göra honom ren, ge honom lite skön massage etc.
|
|
HUNDENS TOTALKOMMUNIKATION
Lihkkus bästa knep för att få hunden bättre följsam och inkallningsbenägenEn hundpsykolog har sagt mig att hunden skall komma på inkallning. Detta är ett oavvisligt KRAV. Man skall inte fjäska för hunden och truga honom att komma. Jag påpekar dock att de här knepen är tänka för valp resp. unghund. När hunden väl lärt sig vad inkallning är, så håller jag självfallet inte på och försöker göra mig skojig och intressant för hunden.Följande tips vill jag dock förmedla: Luta dig fram och blåstirra på en fläck på marken. Krafsa med fingrarna i marken, sniffa och frusta som en hund som söker något. Hunden blir ev. nyfiken och kommer för att kolla. Sitt på huk med ryggen mot hunden och kalla in. Spring från hunden, men spring i sick-sack, dvs ut 2-3 meter snett ut-framåt åt vänster, sedan snett ut-framåt långt åt höger och tillbaka igen. Brukar göra susen. Springa som en byfåne Spring från hunden, men spring på ett urlöjligt och fånigt sätt, och flaxa med armarna som en clown, och spring lite framåtlutande, armarna slängandes och dängandes som en marionett-docka. Spring gärna med "silly-walks", dvs med höger fot lite korsad framför vänster och sedan vänster korsade framför höger, dvs med samma gångstil som en mannekäng, eller som när man dansar rumba, men småspringande. Var försiktig, så att Du inte snubblar.
|
Lihkkus bästa Inkallningsknep, forts... Spring gärna med någon egen urlöjlig stil som Du själv hittat på, men glöm inte att skriva till Lihkku och ge tips på fånigt springande. Men som sagt det här är råd för valpträning och unghundsträning. Vuxen hund skall komma på inkallning, utan diskussion. Yla som en varg Yla ett långdraget yl som en varg. Yla med inlevelse i ca 3-5 sekunder. Ylandet är för alla hunddjur och vargar en signal för allmän samling. Utnyttja tricket med ylandet endast vid enstaka tillfällen, så att inte den "magiska kraften" i ylandet försvinner. Var inte blyg! Jag själv ylar med stor framgång. Tyvärr tror andra flanörer och hundägare att jag är galen, men det bjuder jag på. Huvudsaken är att inkallningen fungerar. LEDARENS KOMMUNIKATIONNalkas alltid en främmande hund på avstånd i en vid båge runt och undvik ögonkontakt. Vänd gärna baken till. Se hur hundarna själva gör när de träffas, och lär av dem.
Se på hunden med halvslutna ögon (hundhypnos). Använd exceptionellt tydligt teckenspråk, stora yviga gester. Peka gärna med polismans hand och arm i den riktning vi skall gå. Gärna med BÅDA armarna rakt ut! Backa inte från hunden vid kvarsittning. Det ser för hunden ut som om den inkallar hundföraren! Gå från hunden med baken åt hunden, men vrid i stället överkroppen och huvudet extremt mycket åt vänster bakåt och titta på hunden samt gör polismans stopptecken med BÅDA händerna. Kroppsberöringar - lätt som en fjäder. "A woman's touch".Mjuka kärleksfulla smekningar
Klappa inte hunden, i betydelsen "klappa". Hundar klappar aldrig varandra. Karlar som brukar rufsa hunden hårdhänt
bör särskilt tänka på detta. Smek hunden som Du smeker den Du älskar.
Klia hunden mellan frambenen, under hakan. Försiktigt bakom öronen etc. Viska till hunden. Prata inte en massa strunt hela tiden med hunden. Var sparsam med orden, så lyssnar hunden mera uppmärksamt när Du väl har något att säga. Och när du pratar med hunden - jollra vänligt. Låt honom/henne känna sig älskad. Behandlar Du en valp hårdhänt och illa, så slår det tillbaka på Dig när hunden växer upp och kontakten mellan Dig och hunden blir dålig. Dålig kontakt ger dålig inlärning.
|
Skilj på att vara auktoritativ och att vara auktoritär. Du är auktoritativ, dvs blir trodd på grund av Din högre rang och Dina sakkunskaper.
Ledaren försvarar, styr, skapar trygghet. Han ömkar aldrig.
Om hunden blir rädd för åska, smällare, plötsliga skrämmande ljud från någonting - ömka inte. Låtsas som om det regnar.
Varför bestraffning INTE någon bra träningsmetod!
|
Den som har en problemhund kanske bör vända sig till en legitimerad hundkonsult, i dagligt tal "hundpsykolog"? En sådan kan ofta ge god hjälp.
Läs gärna på www.immi.nu den organisation som legitimerar problemhundskonsulter
Gå gärna till Lihkkus sidor om olika träningsmetoder, där jag tar upp olika sajer som klickerträning, långlineträning, operant
träning, ledarskapsteori etc.