Lihkku Till Lihkkus huvudsida
Få hundens uppmärksamhet
av Bill Leksén

Lihkkus Banner


Tips från den kände hundtränaren
Adam G. Katz från K9 academy (USA).
vidarebefordrat av Bill Leksén

TITTA!

Använd gärna signalordet TITTA! eller annat kort och hundöronvänligt uppmärksamhetsord som Du själv föredrar (Adam själv säger "Watch me!"). Psst! eller Tjillevipp! tycker jag låter bättre, eftersom ordet "titta" ju används i vårt vardagsspråk människor emellan.

Säg t ex Psst! och tag en godisbit eller favoritleksak ned från Din haka, nära Din egen mun och ned till hundens mun.
Ge nu hunden frikommando (själv säger jag VARSÅGOD! vanligt frikommando är "Hopp-å-lek!" eller "Spring-å-lek"). Lek nu lite grand med hunden.

Repetera 7 gånger och placera nu godiset eller leksaken på ett bord.

Säg Pstt!

Om hunden inte ger Dig full ögonkon-takt, klappa på Ditt bröst, ev. tafsa lite på hundens öra, eller i värsta fall ryck lite i hundens öra för att få honom att titta upp på Dig.

När hunden tittar upp, beröm med ljus röst och ge hunden frikommandot. Ge sedan godiset.

Undvik att muta med godis!

Adam säger: märk väl, att vad vi nu har gjort är att gå från "luring" (lockande) till belöning. Alltså, i det här läget mutar vi inte hunden att göra övningen, utan vi låter den själv komma på vad som skall göras och använder godis eller leksak (t ex en boll) som belöning.

När Din hund börjat förstå vad övningen går ut på, kan du introducera fjäderlätta och vänliga koppelryck, snarare som vid pimpelfiske, bara små ryck för att distrahera hunden.

(Bill säger här: jag blir alltid orolig när jag hör ordet "koppelryck". Den kände hundpsykologen Anders Hallgren har nyligen skrivit (i tidningen Hundliv) att han är ganska bekymrad över att man i svensk TV rekommenderar koppelryck. Låt bli regelrätta koppelryck!)

Låt oss i vart fall vara överens om att det bara får röra sig om fjäderlätta pimpelryck som en ren distraktion, inga hårda!

Den som tränar sin hund på rätt sätt, behöver faktiskt inte rycka i kopplet, och på utställningar får man inte rycka. Det tycker ingen domare om.

Belöna hunden endast när den gett dig full ögonkontakt, aldrig annars!

Så snart som hunden begripit signalordet Pstt! kan du kombinera detta med t ex övning i att gå fot (FOT) etc.

Här kommer proffstränarnas tips

Håll Dina träningstillfällen korta och roliga!

Varenda proffstränare vet att det är effektivare att använda fem korta pass (max. 3 minuter) träning per dag än att harva i en hel timme med hunden.

Fördelad inlärning är bättre än hopad inlärning

Att dela upp lärandet i små bitar och repetera ofta gäller i all pedagogik, även för oss människor. Och signalordet väljer Du bäst själv!

* * *
Bill Leksén (Husse till Kristallens Lihkku)

Lihkkus specialbanner
Tillbaka till artikelväljaren


Copyright © Bill Leksén
-- Uppdaterad: 2006-03-04