Lihkku ( Svensk lapphund ) - erfarenhetstips för dig som tänker ställa din hund i Norge

Till Lihkkus huvudsida

Ställa ut hunden i Norge, närmare bestämt Stavanger
- tips och erfarenheter.

Lihkkus Banner

Utställning i Norge

Den här informationen är tänkt att vara till hjälp för Dig som ev. planerar att ställa ut hund i Norge, exempelvis Stavanger.

******************************************************************************************
Lägg noga märke till de nya reglerna som gäller från och med den 1 mars 2013 för införsel av svensk hund till Norge. Kontrollera själv vad som gäller hos mattillsynet.no (Norges motsv. till Jordbruksverket).

Kolla också på www.norden.org

Svensk hund måste avmaskas hos veterinär 24 timmar före gränspasseringen till Norge. Veterinären skall införa en notering om avmaskningen i hundens EU-pass. Om hunden inte har ett sådant pass, måste veterinären intyga avmaskningen på ett speciellt "Helsesertifikat". Godkänt avmaskningsmedel är praziquel som finns att få receptfritt.

För resa till Norge krävs inget EU-pass, men däremot att hunden måste ha avmaskats innan inresan i Norge på grund av att det gjorts fynd i Sverige av rävens bandmask. Du måste själv kontrollera vad som numera gäller för hunds inresa i Norge.
Alternativt för hund som reser ofta mellan Sverige och Norge, så skall hunden avmaskas två gånger med 28 dagars mellanrum, och därefter minst var 28:e dag.

******************************************************************************************

Järnvägståg till Norge

Linjen X2000 Stockholm - Oslo (Linx) är tyvärr nedlagd

Det går att åka tåg med SJ från Stockholm till Charlottenberg.
Frågan är hur man tar sig vidare därifrån till Oslo. Detta får man utreda med www.sj.se (Statens Järnvägar) resp. www.nsb.no (Norska järnvägen).

Färjor till Norge

  • Göteborg-Kristiansand. Tid: 7 tim. (nattfärja ca 13 timmar)

  • Helsingborg-Oslo. Tid: 14 timmar

  • Strömstad-Sandefjord. Tid 2,5 timme.

Kartor över adresser i Norge etc

Gå till Gule Sidor och Klicka på "Kart"

Bilburen?

En riktigt bra kartsajt över västra Europa är <www.map24.com> - perfekt för sommarens bilsemester. Går att zooma in till 20-metersnivå. Helt GRATIS!

Med hjälp av www.viamichelin.com kan Du planera resrutten, och få avstånd och körtid uträknad.

Obs! Kontrollera noggrant med rederiets bokningscentral vad som gäller om Du reser med hund. Lita inte på rederiets hemsidor. Stena Line kräver att hunden skall ha ***munkorg*** om den inte sitter i bilen hela resan. Och det stod inte ett dyft om detta på deras webbsida!

Varning för att hund i bil på bildäck när det är hett sommarväder. Det har på färjor faktiskt inträffat att hundar avlidit av värmeslag när de suttit inne i en bil.

Över huvud taget varnas i ett artikelinlägg i Hundsport nr 7/8/2005 för att resa med hund på Stena Line. Uselt anordnat och snorkig personal, sägs det.

I Norge inga problem - helt okej - att ha hunden med på tåg (boka 2:a klass djurtillåten vagn), på buss och spårvagnar

Lihkkus utställning i Stavanger Det fina med utställning i Norge är att hunden inte berörs av några karantänbestämmelser, krav på rabiesvaccinering etc. Dock numera från sommaren 2011 kräver Norge att hunden är avmaskad mot rävens bandmask, och från 1 mars 2013 måste veterinären avmaska här i Sverige och intyga detta i hundens EU-pass, alternativ på speciell norsk blankett som heter "Helsesertifikat".

Ingen gränskontroll. Bara åka i väg, och rätt vad det är så befinner man sig i Norge.

Hm... hur kollar norrmännen då att hunden är vederbörligen avmaskad?
Gå till mattillsynet.no (Norges motsv. till Jordbruksverket) och läs om alla bestämmelser för införsel av hund.

Köra bil till Stavanger

Mja, väl inte gärna från Stockholm?. Det är långt till Oslo, och förmodligen måste man nog övernatta flera gånger innan man når fram till Stavanger som ju ligger vid Atlanten på Västlandet i Sydvästra delen av Norge.

Det finns ingen bred och fin autostrada mellan Oslo och Stavanger. Vägen går över stock och sten och fjäll, och det är som sagt en lång resa.

Kanske kan man åka med båt från Göteborg Västlandet. Man kan ju också tänka sig att ta det snabbtåget till Oslo och sedan hyra bil. Men hyra bil är dyrt i Norge.

Tåg till Stavanger

Det går utmärkt att beställa biljetter av SJ här i Sverige. Ring på tel. 0771-75 75 75 (utlandsavd.) Det går utmärkt att betala med kreditkort. De vill dock att Du skall uppge de sista siffrorna som står på numret på baksidan av kortet (så att de vet att rätt person har kreditkortet i nypan)

Biljetterna skickas hem per post. Avbeställing måste ske senast 7 dagar före avresan. Vid sjukdom skall senare avbeställning styrkas med läkarintyg.

Oslo - Stavanger

Vi for med Linx-tåget (X2000-vagnar) från Stockholm till Oslo vid 17-iden, ankomst kl. 22 och sedan med ett nattåg (mjölktåg) som avgick kl. 2250.

Det var dock riskabelt, därför att det var ganska ont om tid för tågbytet. Det förekommer faktiskt att Linx-tåget blir försenat, och då måste man plötsligt finna ett hotell i Oslo som accepterar hund och boka om biljetten till det tåg som går tidigt på morgonen från Oslo till Stavanger.

Att bara ha 50 minuter att byta visade sig vara mycket ont om tid att vinka på. Man vill ogärna gå ut i järnvägsparken och rasta hunden.

I den där parken, alldeles utanför polisstationen, pågår uppenbarligen knarkhandel. Och man behöver inte vara utbildad knarkpolis för se vad som pågår och vad för slags klientel som är i faggorna!

Vi höll oss därför ängsligt kvar inne på järnvägsstationen. Lihkku var dock måttligt road att kissa på de olika pelare som fanns på perrongen, för han upplevde sig såsom varande inomhus, och inomhus kissar man ju inte om man är en väluppfostrad utställningshund!

Är man orolig för tidsfaktorn, så kan man ta morgontåget från Stockholm till Oslo och gå "brandvakt" i Oslo, och vänta ända tills nattåget avgår. Inte så kul!

Nattåget kom fram till Stavanger klockan 0700. Tåget var erbarmerligt ostädat. Tåget knirkade sig fram i sakta mak över de norska fjällen. Tyvärr måste man åka i djurtillåten vagn i 2:a klass. Man får INTE åka med hunden i sovvagn i Norge! För hunden måste man betala barnbiljett (halva priset).

Vi köpte inte biljett till ordinarie pris, utan köpte en rabatterad biljett (Interrail) med fria resor inom Norden inom en viss period. Kolla noga alla priser med Statens järnvägar i Sverige.

Vad gäller den djurtillåtna vagnen, undrar vi hur man egentligen tänkt sig det hela om det kommer ca 8 medelstora, eller större hundar i samma vagn. Hur skall de då får rum?

Det fanns emellertid ingen annan hund på tåget, och knappt några resenärer (september 2003).

Men det var ju lika trångt och eländigt att åka med Linx-tåget från Stockholm till Oslo. Lihkku var turligt nog enda hunden i vagnen.

Bo i Stavanger

Vi kan å det varmaste rekommendera

Stavanger Bed & Breakfast M.A. Peck, som i sin reklam påstår att de har det billigaste och bästa boendet i Stavanger. All vår utredning visade att detta är sant och inte tomtskryt. De tar också emot hund.

Där brukar många hundutställare bo. "Koselig" kvällsvard med våfflor och en jättefin frukost till mycket facilt pris. Rummen har standard som ett finare svenskt vandrarhem.

Ovanligt serviceinriktad och vänlig betjäning. Vi har aldrig varit så nöjda med ett billigt boende som just detta någonstans i något land. Finns alltså ingen som helst anledning att ta in på Skandic eller dyrare boende, om det finns plats hos M.A. Peck.

Om hunden erövrat norskt cert

Bäst är att fylla i en anmälan direkt på plats och lämna in till NKK:s kansli på plats. Du får inom mycket kort tid ett tjusigt norskt diplom att hänga upp på väggen, och det går snabbare att anmäla direkt till NKK än att gå omvägen via SKK här i Sverige. Bekräftelsen om det norska championatet kommer sedam att skickas automatiskt från SKK.

Bra tips för resan

Undvik resa med färja fred-sönd under högsäsong. Var ute i god tid, långt före sista incheckningstid, så att Du hinner förtulla hunden. Bilköerna kan bli enormt långa. Tag gärna med matsäck. Maten på båtarna är inte alltid så bra och den är dyr. Skriv upp var Du parkerat Din bil, däck och sektion, så att Du hittar tillbaka till den. Lämna inga värdesaker i bilen. Glöm inte att ta med Dig en varm tröja. Det blåser som attan när Du skall ut på övre däck och rasta hunden, och bildäcket är låst under båtfärden. Ta gärna med Dig telefonnummrer till de olika färjebolagen, så att Du kan ringa dem i samband med Din hemresa.

Till sidans topp

Till sidans topp


Created: 2004-04-12 Updated: 2014-05-11