Knots Till Lihkkus huvudsida
Farbror Bill har äntligen lärt sig knyta sina skor på gamla dar

Lihkkus Banner


Som liten pilt fick jag lära mig att knyta mina skosnören precis lika ineffektivt som alla ni andra fått göra.

Glider ideligen upp...

I hela mitt liv har jag retat mig på att skosnörena så lätt glider upp. Och hur kul är det på en skala, när skosnörena glider upp på kängorna på pro-menad med hunden! Jag är ju inte ensam om problemet med skosnörena, ser jag när jag är ute på stan. Många karlar ser jag stanna upp och huka sig ned och knyta skosnörena på nytt.

Ashleys verk "The Book of Knots"

- i den fann jag " lösningen på detta mitt livslånga problem. Aldrig mer att jag knyter någon vanlig "svensk knut" på mina skosnören. Jag har också lärt ut Ashley-knuten till flera kompisar. Den sitter verkligen i säkert beknip och går inte upp av sig självt.
I somras visade jag knuten för en dam som häromdagen förtjust berättade att hon använder den till sin knytblus som "inte gått upp på hela sommaren!" Det vore väl syndigt att undanhålla läsarna denna skosnöresknut som uppenbarligen inte är så känd.

Så här gör man. Titta på bilden ovan!

Inled knytandet som vanligt, men gör härefter det som på engelska kallas för "double slip knot", sålunda:
Lägg en bukt på vardera tampen, alltså ungefär som ett upp-och-ned-vänt U.
Tag den högra bukten i höger nypa och för den bakom den vänstra bukten.
Med "bakom" menar jag att den högra nypans bukt vetter bortom Dig, och den vänstra närmre Dig.

Stick in bukten på det sätt som bilden visar, dvs knyt liksom en knut av bukterna som Du håller i nyporna.

Lägg märke till att vi skall knyta "avigt", dvs med höger nypa framåt och i en rörelse motsols och inte på det sätt som vi är vana vid.

Den här knuten är också lätt att lösa upp när man skall ta av sig skorna. Bara dra i den tåt som sticker ut åt höger. Kanske inte så lätt att beskriva den här fina skoknuten med ord, men studera bilden noga, så ger det sig nog.

Aldrig för gammal för ny inlärning

Tänk att jag som är över 60 år gammal först på gamla dar fick lära mig att knyta mina skor på ett vettigt sätt? Fantastiskt. Kände inte min salig morfar till den här knuten? Han kunde många knopar, och lärde mig bl.a. att knyta min slips jättesnabbt i mörker. Titta i en spegel ansågs som fusk. Men skosnörena då?

* * *
Bill Leksén

Lihkkus specialbanner
Tillbaka till artikelväljaren


Copyright © Bill Leksén
-- Uppdaterad: 2006-03-04