Lihkku Till Lihkkus huvudsida
Med fickspegel kolla var hunden finns

Lihkkus Banner


"BACKSPEGELTRÄNING"

I all hundträning gäller som bekant att hunden bör korrigeras inom 0,4 sekunder, dvs. så gott som omedelbart för effektiv inlärning.

För att stärka ledarskapet arbetar jag en hel del med svenska lapphund Norduch Kristallens Lihkku med gamla beprövade metoder såsom: platsliggning, kvarstående och kvarsättning.

Men lapphundar är som bekant lite småsluga och tar gärna egna intitiativ. Om husse vänt baken till så har han väl ingen koll, tänker hunden? Människor har inte ögon i nacken.

Varje dag går jag och Lihkku på 1,5 timmes långpromenad, och då får han gå i 20 meter lång löplina, givetvis på säkra platser utan korsande trafik. Lös kan man inte ha honom, ty det vimlar av fältharar och dvärgkaniner i innerstaden.

Häromdagen kom till och med ett rådjur förbi. Under alla omständigheter har vi koppeltvång i Stockholm. Hundarna får inte gå lösa.

Husse har ingen koll - hunden måste kolla

När vi går på en sådan här fri promenad, är hunden alltså "låtsaslös", men i realiteten icke fri.

Många hundägare vi möter brukar ha hundarna okopplade, men vänder sig ideligen om för att kolla att hunden hänger med. I hundens ögon blir detta sannolikt sak samma som att hundens inkallning av ägaren.

- Varför hålla reda på husse eller matte när de håller så fin koll på mig, tänker nog hunden?

Nej, låt det bli hundens ansvar att inte tappa bort sin förare.

- Men hur kan man hålla koll på hunden bakom sig utan att ens vrida på huvudet?

Fickspegel för att tjuvtitta på hunden

När jag platslagt Lihkku brukar jag spatsera bort från honom och tittar då inte tillbaka på honom.

Knepet att med en spegel smygtitta på hunden är känt bland hundtränare. Så fort man sett att hunden försökt resa sig upp eller smita, hinner man ingripa omedelbart, t ex tvärvända och rusa tillbaka till hunden.

Men varför inte använda spegel även på promenaden, tänkte jag? Då ser jag vad hunden gör även om jag vänt ryggen till.

I spegeln syns också långlinan glidandes fram på marken, och jag hinner då ingripa om hunden skulle få ett ryck och smita iväg efter en kanin eller hare, löptik etc.

Med fickspegeln till hands slipper jag ideligen vända mig om. Jag vill också hålla koll på joggare eller cyklister i full karriär på gångstigen, så att jag hinner ropa till Lihkku att hoppa undan ur vägen.

Oj, vad husse fick brått?

En av mina specialare: just som jag ser hunden lyfta blicken från något av sina projekt, så sätter jag igång att springa som en vettvilling från Lihkku.

Han tror att han skall bli lämnad på efterkälken, och sätter full fart efter. Ha! Husses informella inkallning av hund i stället för tvärtom. Bra!

Tipset med spegeln

Jag kan inte minnas att jag läst någonting i hundböcker om tricket med fickspegeln. Det är därför jag berättar om den.

Husse har ögon i nacken

Jag inbillar mig att Lihkku tror att husse har övernaturliga gåvor - inte bara en hunds vidvinkelseende och skarpa hörsel, utan även ögon i nacken!

Han har lärt sig att utbrytningsförsök är meningslösa, eftersom husse uppenbarligen har koll på allt.

Backspegelmetoden har visat sig vara mycket effektiv. Jag har fått en mycket följsam hund. Kanske värt att pröva även för andra? När jag någon gång glömt spegeln, känner jag mig naken.

* * *
Bill Leksén

Lihkkus specialbanner
Tillbaka till artikelväljaren


Copyright © Bill Leksén
-- Uppdaterad: 2006-03-04