Lihkku Till Lihkkus huvudsida
Boktipset - Klickerträning för din hund
av Morten Egtvedt & Cecilie Køste.
Canis AS 2005. ISBN 82-92189-23-8

Lihkkus Banner


I mitten av 1990-talet i startade en nära nog explosionsartad utveckling av intresset för klickerträning. Här i Skandinavien hade ett fåtal hundägare och hundtränare hört talas om metoden som bygger på att med ett klickande ljud varsko hunden att det som den just nu gör, eller nyss för en bråkdels sekund sedan, är exakt det som vi ville att den skall göra. Många hundägare och hundtränare har dessvärre varit skeptiska och betraktar klickerträning som "något nytt påhitt".

Omarbetad upplaga

Redan för tre år sedan kom de här norska hundexperterna ut med boken "Klickerträning för hund". Den nya omarbetade upplagan bygger bl.a. på ett stort antal artiklar som publicerats i Hundtidningen Canis samt icke minst författarnas senaste erfarenheter.

Kunniga författare

Morten E. är cand.mag. utbildad adjunkt i biologi och psykologi och har arbetat flera år som lärare. Dessutom är han utbildad instruktör för norska räddningshundar och instruktör i norska försvarets hundtjänst. Cecilia K. är läkare med utbildning i psykologi samt hund- och hästtränare.

Alla som står i begrepp att skaffa hund borde läsa den här boken, eftersom den här träningsmetoden faktiskt är mycket effektiv. Den används bl.a. för delfinträning, träning av skådespelande hundar, cirkushundar etc.

En träningsfilosofi

Boken ger inga pekpinnar och måsten, utan visar bara en träningsfilosofi för varje hundägare att improvisera utifrån.
Boken är faktiskt till nytta även för den som redan är rejält påläst om klickerträning, ty den tipsar om fel som man bör undvika. Att använda klicker är nämligen inte samma sak som att klickerträna på rätt sätt.

Skärpning för oss gamla stötar

Boken är också värdefull för oss s.k. cross-over-trainers, dvs uppvuxna med det "gamla stuket", och som behöver skärpa oss och avstå från onödiga hjälper, handpåläggning, obehag för hunden m.m. för att i stället låta hunden tänka ut bra saker själv.

En "fotoapparat" som fryser bilden

När man klickar "fryser" man det exakta beteendet som man vill förstärka. Klicket ger hunden en klar signal att det här gjorde Du bra, belöning kommer alldeles strax. Författarna varnar för många onödiga beteenden hos tränaren. Det är faktisk tränaren som behöver lära sig mer än hunden. Hunden har ju inga problem, utan blir bara stormförtjust när den upptäcker att den kan styra ägaren att dela ut godis, endast genom att visa upp bra beteenden.

Styra hunden med styrpinne

Boken tar också upp träning med "target stick", dvs hur man kan styra hunden med en pinne som den lärt sig att följa, eller en musmatta som den lärt sig att trampa på. Boken går bl.a. igenom: hur få hunden att gå fint i kopplet, förbättrad inkallning, gå förbi andra hundar, burträning m.m.
Boken har mycket att lära ut av träningsfilosofi för den som skall tävla i lydnad etc.

Jag tyckte själv att jag redan visste en hel del om klickerträning från många böcker, men efter att ha läst den här nya boken inser jag att jag egentligen bara använt klicker, men ännu inte lärt mig klickerträna i praktiken. Boken blev ett lyft för mig och en påminnelse om vad jag själv måste bli bättre på för att bli en riktig klickertränare.

Boken är under alla omständigheter ett måste för alla seriöst arbetande hundtränare. Många har inte riktig kläm på vad klickerträning är och är därför skeptiska. Men kan man - som sagt var - träna delfiner och cirkusdjur med den här metoden, så kan man också träna hundar med den. Det här är en av de bästa hundböcker jag har i min samling.

* * *
Bill Leksén

Lihkkus specialbanner
Tillbaka till artikelväljaren


Copyright © Bill Leksén
-- Uppdaterad: 2006-03-04