Lihkku Till Lihkkus huvudsida
Citronella anti-skäll-halsband - är det verkligen bra? av Bill Leksén

Lihkkus Banner


En kvinna i grannskapet som har en buhund berättade för mig att hon även testat ett Citronella anti-skäll-halsband på sin hund. Glöm allt snack om att "Svensk Lapphund är jordens skälligaste ras". Vissa buhundar kan verkligen låta. Damen berättade att halsbandet inte alls hjälpt mot skällandet.

Citronella-halsband, va e' dä'?

Jo, ett speciellt halsband som sätts på jycken. När den skäller, påverkas en avkännare som utlöser en liten dusch Citronella (citrondoftande olja) alldeles vid jyckens nos.

Hundskall utlöser obehag

Citronella är ofarligt, men ger hunden en obehaglig doftchock. Det är samma vätska som finns i Direct Stop, sprejen mot attackhundar som jag berättade om i LHV förra året. Tanken är att hunden på sikt skall lägga av med sitt skällande.

Själva har vi aldrig behövt pröva tocket på vår Lihkku, utan genomgående kört med cirkusdirektören Bronetts berömda suggestion "får vi be om största möjliga tyssssst-nad..."

Den formeln måste sägas lång-sam-ma-re och lång-sam-ma-re och tysss-ta-re och tysssssst_re.....

Ett Citronella-halsband kostar enligt uppgift runt tusenlappen. Dess effekt är omtvistad bland hundpsykologer och hundtränare. Många av dem tycker inte att det är vettigt ens att spruta vatten med en liten blomsterspruta på en skällande hund. Den blir bara förvirrad, säger de.

Långsam och vänlig avvänjning bäst

Hundpsykologiska experiment har visat att visserligen når man mycket snabba avvänjningsresultat om man utsätter hunden för en lagom dos obehag (som gamla klassiska metoder, i stil med att "hundjäveln skall lyda, minsann!"), och att det med mjuka metoder faktiskt tar längre tid att nå resultat. Men "slow learning" är likafullt en vida överlägsen metod på sikt.

Åtskilliga experiment med hundträning har visat att mjuka, långsiktiga metoder, där hunden uppmuntras att tänka själv och samarbeta med sin ledare ger beständiga resultat; att hårda bestraffningsmetoder för det mesta leder till återfall i oönskade beteenden.

Hunden kan bli "halsbands-smart"

Citronella-halsbandet, i likhet med de i Sverige förbjudna el-halsbanden, gör tyvärr hunden vad amerikanska tränare kallar "collar-smart". Så fort halsbandet är avtaget, tycker jycken att det är fritt fram att bära sig åt hur den vill. Hundar är inga dumbommar! Och Svensk Lapp-hund tillhör de smartaste.

Experter gör gällande att Citronella-halsband, liksom vattensprut, inte är något medel för bestraffning, utan snarare ett s.k. avbrotts-stimulus, dvs en distraktion som bryter ett oönskat beteende. I dylika fall gäller det att snabbt och inom 0,4 sekunder förstärka det önskade beteendet. Som väl de flesta lapphundsägare erfarit, måste man få lapphunden att samarbeta och visa förståelse för de situationer där ägaren inte önskar onödiga hundskall. Det är svårt att åstadkomma, men fullt möjligt.

* * *

Lihkkus specialbanner
Tillbaka till artikelväljaren


Copyright © Bill Leksén
-- Uppdaterad: 2006-03-05