Lihkku Till sidan med publicerade hundartiklar
Hypnos för hundar
av Bill Leksén

Lihkkus Banner


Tänk om du kunde hitta något sätt att göra din hund lugn när han går på högvarv?

Veterinärer har funnit att många hundar - precis som människor - kan lida av stress och spänningstillstånd, särskilt hundar som bor i tätort.

Finns det någon metod ett effektivt och snabbt minska spänning och stress hos en hund?

Tänk om samma metod kan göra dig själv lugn och fin, minska din egen stress och ge dig en ännu bättre relation med din hund? Kan man påverka hunden enbart med sitt röstläge?

En lugn hund lyssnar på kommandon. En stressad hund slår dövörat till

CD-skivan Hypnosis for Dogs som givits ut av John Morgan, en av Amerikas mest kända hypnoterapeuter, som använder hypnos som terapeutisk metod för människor.

John Morgan är certifierad i NLP (Neuro-Linguistic Programming) och certifierad hypnotisör. Han har funnit att hundar reagerar lika positivt som människor på hypnoterapi.

Detta kände faktiskt redan den ryske Nobelpristagaren Pavlov till som också experimenterade med hundhypnos.

Det gjorde också den ungerske läkaren, psykiatrikern och hypnotisören Ferenc Völgyesi - författare till boken Animal Hypnosis - som under första hälften av 1900-talet hypnotiserade alla möjliga djur på Budapest Zoo och bl.a. en ung lejonhanne på Londons Zoo.

John Morgan, själv hundägare sedan över 30 år tillbaka, har med hjälp av hypnoterapi tränat sina hundar att bli mycket lugna när de hör nyckelorden RELAX resp. CALM DOWN.

Liksom den från TV så kände hundprataren Cesar Millàn (the Dog Whisperer) vet John Morgan hur man kommunicerar med hundar.

Han använder sig av samma metoder som Franz Mesmer och andra hypnotisörer använt sig av i urminnes tider - och som tillämpas på människor.

CD-skivan Hypnosis for Dogs är ganska känd världen över, men inte lika känd här i Sverige.

Genom en kombination av rytmiskt uttalade suggestioner och en specialkomponerad entonig, enformig "psyko-akustisk" bakgrundsmusik påverkas hunden av orden RELAX och CALM DOWN.

Idealisk träning för att få en lugn hund

- särskilt för hundar som lider av separationsångest och ogärna vill bli lämnade ensamma hemma, och hundar som ängslas när de hör nyårsraketer och smällare utanför bostaden.

Avslappning tillsammans med hunden

Träningen går till så att man låter hunden ligga ned och lägger sig själv bredvid eller sitter bredvid och lyssnar till John Morgans suggestioner samt smeker hunden till rytmiken i suggestionerna och bakgrundsmusiken.

Ditt eget lugn och välbefinnande och avslappning överförs då till hunden. Hunden blir lugn och sluter ögonen när den hör ljudet från CD-skivan.

Nyckelorden RELAX och CALM DOWN kommer med regelbunden träning att inprogrammeras i hundens hjärna som vilket annat kommando eller mänskligt signalord som helst. Sannolikt återupplever hunden samma lugn i olika situationer i framtiden när den hör de här nyckelorden, precis som människor gör som mentaltränat, eller genomgått hypnoterapi.

Hur som helst så fungerar programmet på vår Svenska Lapphundshanne, Kristallen Lihkku samt på två andra hannar som prövat programmet - en stökig Labrador och en lite stökig Hovawart - båda i tvåårsåldern - som blivit lugnare, så det här programmet förefaller verkligen hålla vad det lovar.

För mig, husse, inte särskilt svårt att tro på metoden, eftersom jag i åratal ägnat mig åt Mentalträning (MT) med hypnotisören fil. dr. Lars-Eric Uneståhls metoder och fått hypnosterapi mot tinnitus (öronsus) av den kände svenske hypnotisören Thure Arvidsson.

Expertisen säger att den som är van att bli hypnotiserad, och som tränat mycket med självhypnos, går snabbt in i trance vid behov.

I husses fall bl.a. hos tandläkaren.

Att John Morgan ger suggestionerna på engelska utgör inget hinder. Han drar ut på orden och betonar dem och uttalar dem långsammare och långsammare och tystare och tystare, och även musiken spelas långsammare och långsammare och tystare och tystare. Hunden förefaller reagera på lugnet och det sövande tonläget i den mänskliga rösten oavsett vilket språk som talas.

Kan en hund påverkas med hypnotiska metoder?

Svaret är obetingat ja. De flesta hundägare och hundtränare vet att man kontrollera hunden med högt eller lågt tonläge, snabbt eller långsamt tal. När du lugnar hunden, lugnar du dig samtidigt själv.

Jag har i åratal använt samma metod på vår egen hund, med suggestivt tilltal och likt den kände cirkusdirektören bett honom om "största möj-li-ga tyssst-nad..." när det varit olämpligt att skälla etc.

Att man med hypnos kan påverka djur är känt ända sedan 1600-talet, då bönder lugnade hönor och tuppar genom att balansera barkbitar på deras näbbar, och genom att dra en zig-zag-linje med krita från en hönas näbb kunde "förtrolla den" som man sade.

Upptäcktsresande berättar hur infödingar i både Indien och Afrika tämjt infångade vilda elefanter genom att svänga stora sjok med ihopflätade palmblad framför ögonen på dem medan de i timtal sjungit entonigt i kör och trummat monotont på djungeltrummor.

Avslutningsvis, vill jag ge ett exempel från ett av Lihkkus senaste besök hos veterinären. Det var dags för honom att kolla igenom hans tänder för den tandsanering som alla hundar brukar behöva när de kommit upp i medelåldern.

Jag föreslog veterinären att inte ställa upp jycken på britsen, utan lägga honom upp-och-ned på golvet med huvudet i mattes knä, sittandes på golvet. Därefter lät jag honom fixera mitt pekfinger med blicken (kallas inom hypnosen för Braid-fixering).

Veterinären gick igenom hela garnityret på hunden långt in i munnen, medan han låg orörlig med käften öppen som jag själv gör hos tandläkaren.

- Sällan jag sett en så samarbetsvillig hund, tyckte veterinären.

Völgyesi nämner bl.a. i sin bok att hundar, grisar och ödlor kan hypnotiseras genom att man bl.a. lägger dem upp-och ned på rygg.

* * *
Bill Leksén

Lihkkus specialbanner
Tillbaka till artikelväljaren


Copyright © Bill Leksén
-- Uppdaterad: 2014-05-26