Tillbaka

Åka tåg med hunden i de nordiska länderna samt Tyskland.

Åka tåg med hunden till utställningar? Tidtabeller, priser etc.

Vid platsbokning ange alltid att hund medföljer och boka "djurtillåtet" i 2:a klass.

- i Norge, Danmark, Finland, Tyskland kostar hund halv biljett (pytteliten hund i väska åker gratis).


Sverige

Hund åker gratis. Platsbiljett i djurtillåten vagn krävs. På vissa tåg t ex X2000 finns det också särskilda hundavdelningar. Det är totalt rökfritt på X2000-tågen. Hund ej tillåten i sovkupé. Man kan boka särskild platsbiljett för hunden, men det är dyrt.

Tips! Vi har funnit att mellanstor hund som vår svenska lapphund ju är, är lättast att ha placerad om man bokat ett dubbelsäte vid fönstret. Alltså 2 sittplatser mellan fönster och mittgång.

Att sitta med lapphunden på platser som har 4 säten, dvs 2 st säten mitt emot varandra är besvärligt. Medpassagerarna i den här 4-sätes-avdelningen skall ideligen kuta upp och ned, gå på toaletten, springa till restaurangvagnen, sträcka på sina ben etc.

En lapphundsägarinna berättade hur hon tvingades åka en lång sträcka med lapphunden (18 kilo) i knät!!! I mittgången springer folk med stora amerikakofferter och tro mig, sitter man på de där platserna, så får man flytta på lapphunden ideligen ideligen och skydda honom från att bli påtrampad, påkörd av rullande koffertar etc etc. En gång fick vår stackars hund inte vara i fred en endaste liten stund på sträckan Stockholm - Köpenhamn!!!

På X2000-tåg rekommenderar vi därför följande parvisa säten i djurtillåten kupé. Nr 1,2 5,6 11, 12, 15,16 [de sistnämna är lite sämre för de är på tok för nära ytterdörren med det spring som där förekommer.

Svenska järnvägen (SJ) www.sj.se


Norge

Pytteliten hund i väska åker gratis (max 3 hundar). Mellanstor hund och större måste betala halv biljett (barnbiljett), och den är mycket dyr. Prisexempel: Oslo- Stavanger (år 2003) tur och retur kostade runt 800 kronor!. Hund måste åka i 2:a klass i särskilt djurtillåten vagn. Hund ej tillåten i sovkupé.

Hos svenska SJ kan Du boka hundens platsbiljett för hela resan och ÄVEN köpa själva hundbiljetten i förväg. Du behöver alltså - praktiskt nog - inte köpa hundbiljetten på järnvägsstationen i Norge.

Bra med Norge: Inget tjafs om krav på munkorg på hunden Varning: Vanligt tåg, t ex Oslo-Stavanger, trångt och smutsigt. Järnvägsvagnar av undermålig kvalitet. Det finns i praktiken knappt plats för hunden om alla sätena är upptagna med resenärer!

Bra med Norge: Inget tjafsigt krav på munkorg.

Norska järnvägen (NSB) www.nsb.no


Danmark

Endast en hund får medtagas. Vid resa med flera hundar gäller särskilda regler. Vid resa med InterCity-tåg måste en platsbiljett köpas åt hunden. Hund ej tillåten i sovkupé. Obs! Hunden får icke resa i "vilkupé" och icke i "familjeplats". Kontrollera särskilt detta om Du bokar hela resan hos Svenska SJ. Du kan boka platsbiljett hos Svenska SJ för hela resan i Sverige-Danmark, men själva hundbiljetten (pris som barnbiljett) kan Du bara köpa i Danmark på järnvägsstationen. Hundbiljett en sträcka på ca 40 mil kostade (år 2004) ungefär 300 danska kronor tur och retur

Dåligt med Danmark: Hunden måste ha MUNKORG, eftersom detta krävs på danska tåg, med undantag för liten hund resp. emballerad hund (i bur, väska el. dyl.) Vad som är liten hund kan vara en tolkningsfråga. Det kan finnas nitisk konduktör som kräver munkorg för liten lapphund (uppgift i telefonsamtal med danska järnvägen (DSB). Alltså, för undvikandet av trassel - ha munkorg med i bagaget för säkerhets skull. Dock måste sägas att ingen konduktör i Danmark krävt munkorg när vi åkte Intercitytåg med vår lapphund.

Danska järnvägen (DSB) www.dsb.dk


Finland

På de nya snabba InterCity-tågen finns en särskild kupé för sällskapsdjur, men den är ytterst trång, en ynka avdelning avdelning med 8 platser, i form av 2 bänkar med plats för 4 resenärer.

En sådan kupé befinner sig alldeles i anslutning till en särskilt kupé för rökare, så tobaksrök tränger in i djurkupén.

De gamla blå vagnarna är mycket bättre: Det finns 2 bra platser som har särskilt stort utrymme för fötter, och därmed störst utrymme för hunden! Insistera på att boka dessa platser om de är lediga Och där slipper man tobaksrök..

I Finland måste hela sovkupén vara bokad för att hund/hundar skall få medfölja.

Djurtillåten avdelning finns markerad med s.k. pictogram - en logpotype som föreställer en hund.

Bra med Finland: inget tjafs om krav på munkorg på hunden. Om Du åker Pendeltåg, t ex mellan Helsingfprs och Mässcentrum i Östra Böle: hundtillåtna kupéer finns i mitten av tåget, alltså där strömavtagarna är. På de vagnarna finns en logotype som föreställer en hund.

Själva hundbiljetten måste Du köpa på järnvägsstationen i Finland. Den kostar 10 euro. Du kan boka plats för hunden på finska järnvägen via Internet. Enklast är att skicka ett e-brev - adressen finns på deras webbsida.

Finska järnvägen


Tåg med hund utanför norden

Tyskland.

Liten hund måste transporteras i särskild bur. Som "liten hund" räknas hund av storleken "huskatt".

Medelstor hund och större hund skall vara kopplad och måste ha munkorg.

Undantag för blindhund.

På nattåg gäller särskilda regler.

På pendeltåg är djur ej tillåtna (undantag blindhund)

Information (på tyska) hos tyska järnvägen om att resa Deutscher Bahn sök på ordet "Hunde".

Enligt uppgift från en tjänsteman som arbetar med utlandsbokningar hos SJ, så har det också förekommit vissa problem vid tågresor i Tyskland. Han påstår att grinig tågmästare kan avgöra helt på egen hand om hunden skall avvisas från tåget. Han avråder från tågresa med hund i Tyskland.

Sant eller icke, men vi har inte upplevt några sådana problem på tåg i Tyskland

Dåligt med Tyskland: Krav å att hunden skall ha munkorg på tyska tåg. Tag med munkorg i bagaget. Ingen konduktör har dock sagt till oss att sätta på munkorg på vår lapphund. Det finns inga särskilt hundtillåtna kupée på tyska tåg som i Skandinavien. Om man skall resa med hund måste man boka platsbiljett direkt hos tyska järnvägen Deutsche Bahn och säga till att man åker med hund. Hunden måste betala en halv ordinarie biljett (barnbiljett) och i praktiken blir det så att hunden kostar ungefär 70% av en vuxenbiljett om vi människor åker på rabatterad Inter-rail-biljett.

Ingen konduktör har haft synpunkter på vår hund, däremot träffade på en grinig tant som på tyska surrade något om allergi, men vi gav henne bara en iskall blick och ingick icke i polemik på tyska språket.

Vi avråder dock från att åka tåg med hunden i Tyskland. Det kan vara mycket svårt att borda ett fullsatt tåg med hund och bagage, med människor som tränger sig av och andra som skall på, och när snabbtåget bara står i cirka 60 sekunder vid en station. Vi skulle kunna berätta om ett skräckscenario, när vi skulle borda ett försenat tåg i Hamburg på väg till München en fredag eftermiddag. Det är till syvende och sidst personbil som gäller. Åka med hund som är över 50 cm i mankhöjd skulle jag bestämt avråda från!

På sidan www.lapphund.se/tyskland.htm finns en hel del beskrivet om hur det är att åka tåg med hunden i Tyskland.

Besök ev. tyska järnvägen webbsida Deutsche Bahn (DB) www.bahn.de


Besök gärna: www.lapphund.se Lapphunden Lihkkus hemsida.
Last Updated: 2016-07-17