- Svensk lapphund Lihkku - tips för hundutställning i Finland

Lihkku ( Svensk lapphund ) - erfarenhetstips för dig som tänker ställa din hund i Finland

Till Lihkkus huvudsida

Ställa ut hunden i Finland - tips och erfarenheter.

Lihkkus Banner

Utställning i Finland

Du bör alltid gå in på Jordbruksverkets hemsida för att kolla vilka regler som gäller för olika länder, eftersom reglerna kan ändras från år till år.

Finska kennelklubben (FKK) har telefontid svensk tid 8-10, 11-13

Obs! Om Rabiesvaccination för icke-finsk hund som skall ställas ut i Finland

Enligt Finska kennelklubbens bestämmelser gäller för utländsk hund som skall deltaga i utställning att vaccinationen mot rabies skall ha utförts senast 30 dagar före ankomsten till Finland, och att vaccinationen får vara inte äldre än ett år.

Vaccination heter "rokotus" på finska. Kolla alltid själv olika regler med Finska kennelklubben.

Lita inte blint på uppgifter på privata hemsidor, ty reglerna kan ju plötsligt ha ändrats.

Varning!

Visserligen finns numera ett visst rabiesvaccin som gäller i 2-3 år, och hundar som vaccinerats med detta vaccin har i sitt EU-pass en annotation om att de inte behöver omvaccineras mer än vart 3:e år.

Men när det gäller hund som skall ställas ut i utlandet skall den alltid omvaccineras varje år för att klara resp. utländska kennelklubbars egna utställningsbestämmelser och vara på säkra sidan.

Vaccinera i god tid

I många europeiska länder (t ex Tyskland) gäller att hunden skall ha omvaccinerats mot Rabies senast 30 dagar före utställningen.

Finska kennelklubbens bestämmelser om vaccination mot valpsjuka stadgar:

 • att den allra första vaccinationen måste vara minst 2 veckor gammal, innan utställningen;

 • att om valpsjukevaccinationen är förnyad skall detta ha skett senast 2 veckor innan utställningens början (dvs 2 veckors karenstid).

Anmälan införsel av hund i Sverige är obligatorisk

Som väl de flesta numera känner till måste hunden ha ett s.k. EU-pass vid resa i Europa utanför Sveriges gränser.

Fram till 2011-12-31 måste hunden vara avmaskad mot rävens bandmask. Köp Drontal avmaskingsmedel på apoteket och ha med dig. Låt behörig utställningsveterinär ge hunden maskmedlet och stämpla i EU-passet, innan hemresan till Sverige.

Alldeles ovavsett innehav av EU-pass är det absolut obligatoriskt att anmäla hunden vid återinförsel till Sverige.

Endera gör du det via bemannat tullfilter (du går på RÖTT i tullen och visar upp hunden och EU-passet), eller om tullen är obemannad, så ringer Du och gör anmälan på tel. 040-661 32 20.

Det är en grov missuppfattning att Du inte behöver anmäla hundens inresa i Sverige.

Den här informationen lämnar jag med 100% säkerhet, och tror Du inte på den, så ring nyssnämnda telefonnummer så blir Du förvissad om att det är som jag säger.

Det här står också att läsa på såväl Jordbruksverkets som Tullverkets hemsida.

Men skall jag vara ärlig, så har vi alltid gjort som alla andra hundägare som haft EU-pass på hunden och vaccinationen i god ordning, att vi helt enkelt gått genom det röda tullfiltret när vi gått av Finlandsfärjan.

Och har där icke stått någon tullare, så har vi givit fullständigt attan i detta. Vi anser att det är tullens problem att hålla koll. Och hur vet tullen egentligen ens om att vi rest ut ur Sverige med vår hund, när de uppenbarligen inte har personal för att kolla utresa och inresa? Nej, vi har bara gått raktigenom. Skall vi hundägare också sköta myndigheternas arbete? Hur är det tänkt?

Ringa till Finska kennelklubben

Från Sverige slår du följande telefonnummer 00 358 9 887 30 360 (för information) eller 00 358 9 887 300 (kansli, telefonväxel). De talar svenska där. (alltså 00 för utlandet och 358 som är landsnummer till Finland plus telefonnumret i Finland)

Anmälan till viss utställning

Läs anvisningarna på anordnande klubbs webb-sida. Generellt gäller följande:

Anmälningsavgift

måste betalas till den bank som angivits på anordnande klubbs webb-sida.

Till skillnad från anmälan till Danmark resp. Norge finns inget svenskt plusgironummer. Du måste gå till en bank och göra en utlandsbetalning, såvida inte finnarna i skrivande stund (år 2009) skaffat sig ett plusgirokonto i Sverige?

Viktigt!

På bankens betalningsorder ska Du kryssa för att Du betalar den finska bankens ev. kostnader för transaktionen.
Om du inte gör det, så riskerar Du att den finska kennelklubben får för lite pengar.

Mottagaren i Finland brukar anges som "Koirannäyttely + [ortens namn] + utställningsdatum". "Koirannäyttely" betyder Hundutställning

Obs! Anmälan skall skickas till den adress som den anordnande kubben angivit, alltså inte till FKK (ofta brukar det vara Show Media)

Följande skall skickas med anmälan: :

 • kopia av bankens inbetalningskvitto

 • ifylld anmälningsblankett
  (Finska kennelklubbens anmälningsblankett finns att hämta som PDF-fil från deras hemsida, det går också bra med SKK:s blankett)

 • fotokopia av stamtavla - (samt om hunden ska ställas ut i championklass även fotokopia av finskt och svenskt championat)

Om Du inte fått anmälningslapp och prospekt från Finland några dagar innan Du ska resa, ring till den arrangerande klubben i Finland och kolla att anmälan kommit fram.

Det har faktiskt förekommit att utställare inte hunnit få anmälningslapparna i tid innan de rest ut ur Sverige. Inte ens Posten i Sverige är 100%-igt pålitlig.

I sådant fall, finns ingen anledning att gripas av panik. Du går helt sonika till kansliet på utställningen och "skrämmer fram" ett reservnummer. Kansli heter på finska "toimisto".


Obs! Utställningsklasserna i Finland är numera:

 • Juniorklass: 9-18 månaders ålder

 • Unghundsklass: 15-24 månaders ålder

 • Öppen klass: över 15 månaders ålder

 • Brukshundsklass: över 15 månaders ålder med erforderliga brukshundsprov

 • Championklass: över 15 månaders ålder med championat

 • Veteranklass: över 8 (åtta) års ålder

Obs! Juniorer och veteraner tävlar endast om Cert, inte om CACIB.

Utländsk champion äger rätt att ställa upp i championklass i Finland, och kan där även tilldelas Certifikat, enligt nya regler från 1.1.2004. Varning alla domare och ringsekr. äger enligt uppgift inte god kännedom om de nya reglerna.

Hund över 8 år kan anmälas till någon av följande klasser: öppen, champion, bruksklass, om man vill att hunden ska tävla om CACIB. Det finns således ingen övre åldersgräns för dessa tre klasser. Det är klassen som avgör om hunden tävlar om CACIB och inte hundens ålder.

Det ovan sagda gäller f.n. i Finland. Andra länder har andra regler.


Våra egna erfarenheter av Lahtis - Internationell hundutställning

Lahtis KV är en mycket välorganiserad utställning. Fördelen med Lahtis är att det är en kort tågresa på under 2 timmar från Helsingfors. Tågen går ungefär varannan timme.

Hunden reser på halv biljett (barnbiljett) och i särskild djurtillåten kupé som bokas i förväg. Vi har besökt Lahtis KV två gånger och kan verkligen rekommendera den, särskilt som det är så lätt att få bo på något av de 2 stora hotellen som ligger på bekväm och kort promenadväg till utställningshallen.

Hund på hotellet

Det är inte så många hotell i Finland som tar emot hund.När det gäller Lahtis, så rekommenderas Seurahuone hotell, Aleksanterinkatu 14, Lahti - tel. +358 20 123 4655 tillhör Finlands största hotellkedja Sokos hotels

Hunddomarna brukar bo på Seurahuone, och där finns möjlighet för dig som hundutställae att bo med hund och med viss rabatt. (Från hotellet i Lahtis är det inte stort mer än 15 minuters promenad. Gå ut ur hotellet. Gå åt höger och ned mot skidhoppbacken. Hotellet ligger ca 15 minuters promenad från järnvägsstationen).

Övernattning i Helsingfors

För den som inte är alltför kräsen, rekommenderas Eurohostel som är ett vandrarhem som ligger 5 minuters promenad från Viking Lines terminal vid Skatudden. De tar emot hund i de rum som ligger på högsta våningen. Nackdel:toalett, dusch, och handfat i gemensamt utrymme i korridoren (det här är ett boende för den som inte har några som helst höga krav). Fördel: möjligheter att laga mat i gemensamt kök; finns restaurang med bra mat och alla rättigheter (dock stängd söndagar); Internet-kiosk; nära till linje 4 spårvagnshållplats och därmed 15 minuters spårvagnsresa till Glaspalatset, och där 300 meters promenad till Järnvägstationen, där pendeltåg går var 5:e minut till hundutställningen i Östra Böle (Itä Pasila).

De internationella utställningarna i Finland har beteckningen KV som står för KV = KansainVälinen (= "internationell"); koirannäyttely (= hundutställning).

Den som inte behärskar finska språket får givetvis problem att ur en totalt finskspråkig broschyr läsa sig till sådant som:

 • tiderna för incheckning i veterinärkontrollen

 • att det finns ett översättningskansli - "käännöspalvelu" - som man kan gå till för att t ex få domarens kritik översatt till svenska.

Det allra bästa med Lahtis är att ringsstewarden går och gör fortlöpande anteckningar i en ruta med hundens tävlingsnummer på ett stort blädderblock invid ringhörnan, så det är lätt att hänga med i ruljansen. Det förfarandet är jättebra, menjag har aldrig sett detta utställningar i andra länder än Finland.

Var mycket försiktig och fråga hellre för mycket än för litet, ty det har tyvärr hänt att utställare missat sitt inträde i ringen och därmed åkt förgäves.

Vanliga utställningsförkortningar i finskan är:

 • AVO = öppen klass
 • AVK = öppen konkurrensklass, placering
 • ERI = "erinomainen" = utmärkt (skärt band)
 • EH = mycket god (rött band)
 • H = "hyvä" = god
 • FIN MVA = finskt championat
 • PU = bästa unghund
 • PN = bästa tik
 • ROP = bäst i rasen, dvs BIR
 • Sert = Certifikat
 • VAK = CK = Championklass, placering
 • VAL= championklass
 • VARACA = R-CACIB
 • VSP = bäst i motsatt kön, dvs BIM

Det rekommenderas att du vid ett lämpligt tillfälle vid utställningsringen, innan det blivit Din tur, i god tid i förväg berättar för ringsekreteraren att Du är från Sverige och inte alls förstår finska (om så är fallet för ditt vidkommande).

Då blir domaren bättre förberedd på detta. Vi har faktiskt mött domare som bara talar finska och kör med lite teckenspråk. Ingen svenska, ingen engelska! Ringsekreterarna brukar dock vara flerspråkiga.

Några vanliga finska ord på utställningsområdet:

 • aikataulat = tidtabell
 • ilmoittautuminen = anmälan
 • kehä = utställningsring
 • muut = övriga (t ex att domaren dömer övriga hundraser)
 • kilpailu = tävling
 • koira = hund
 • narttu = tik; narttut = tikar
 • rokotus = vaccination
 • rotu = ras
 • ruotsinlapinkoira = Svensk Lapphund
 • ryhmä = rasgrupp
 • ryhmä viisi = rasgrupp 5 (dvs rasgruppen för Svensk Lapphund)
 • tiedustelut = förfrågningar
 • toimisto = kansli
 • tulokset = resultat
 • tuomarit = domare
 • ulos = utgång
 • uros = hanne; urot = hannar

Om hunden lyckats erövra finskt cert

Bäst är att fylla i en anmälan direkt på plats och lämna till FKK:s funktionär. På "käännöspalvelo" (översättningsstället), får du hjälp med att fylla i blanketten. Du får ett FINSKT diplom att sätta upp på väggen, och jag försäkrar det diplomet är mycket, mycket vackrare än SKK:s championatdiplom. Dessutom går det snabbare att göra så här, än att vända dig till SKK i Sverige.

Räkna ändå med att det kan ta ungefär ett halvår efter utställningen, innan du får bekräftelse från Finska kennelklubben. FKK är inte särskilt snabba.

Det bästa med Finland!

Inga förbud att ta hunden med på Spårvagn och Buss. Inga krav på att ha munkorg på hunden. Inget tjafs. Inga problem att åka med hunden på Viking Line. Inget tjafs om munkorg och restriktioner. Bara trevlig och hundälskande personal.

[fortsatt läsning i höger spalt ovan]

[forts. från spalt 1]

Bra tips för resan

Undvik resa med färja fred-sönd under högsäsong. Var ute i god tid, gärna före sista incheckningstid, om det mot förmodan skulle bli tullkontroll och Du måste förtulla hunden. Men båtresan är ju hiskligt lång, så ge inte hunden en massa mat avresedagen, och rasta hunden ordentligt innan du går ombord, låt särskilt hanhunden pinka en massa gånger.

Bilköerna kan bli enormt långa.

Glöm inte bort att anteckna noggrant var Du ställt bilen på färjan: vilket däck, vilken sektion.
Och innan Du kör av färjan, gå ett varv runt bilen och kolla noga så att inga skador finns på den, ty i så fall måste Du omedelbart anmäla detta för personalen.

Lämna inga värdesaker i bilen.

Glöm inte att ta med Dig en varm tröja. Det blåser som attan när Du skall ut på övre däck och rasta hunden, och bildäcket är låst under båtfärden. Ta gärna med Dig telefonnummrer till de olika färjebolagen (lägg t ex in dem i Din mobiltelefon), så att Du enkelt kan ringa dem i samband med Din hemresa.

Fattigmans-GPS

För Dig som är bilburen, men inte har en modern GPS-apparat i bilen för att hitta med hjälp av satellitnavigering, så vill jag berätta hur jag gör:

Jag går ut på www.viamichelin.com och tar fram hela färdvägen och skriver ut den på datorskrivaren. Tar också ut detaljkartor över det ställe dit jag ämnar mig. Sedan tar jag fram mitt fickminne (diktafon), och talar långsamt och tydligt in hela färdvägen.

Under bilfärden avlyssnar jag sedan i lugn och ro mina intalade anvisningar, i stil med "fortsätt väg 66 i cirka 7 mil, tag exit 36 mot Yksijärvi, skyltat mot Kaksikorva..." etc etc.

Behöver därmed inte besvära matte att både läsa karta och glo på vägskyltar. Kan helt koncentrera mig på körningen. Fungerar superbra för oss.

Andra utställningsorter i Södra Finland

Hamina ligger en längre sträcka från Helsingfors. Fördel med Hamina är att du inte behöver räkna med särskilt stor konkurrens av svensk lapphund. Nackdelen är att det inte finns någon järnväg. Det går länsbussar, men problemet är att du måste tala om i förväg att du reser med hund, och att bussföraren har rätt att avvisa hunden om någon passagerare åberopar allergi. Skall man till Hamina, så är det automobil som gäller.

Nackdelen med Helsingfors är att det är ganska svårt att få tag i ett hotell som accepterar hund.

Med färja till Finland

Vi rekommenderar Viking Line från Stadsgården i Stockholm (buss linje 53 från Slussen till hållplats Londonviadukten). Vi tycker att detta är klart bättre än Tallinksilja.se Tallink Silja Line som går från Värtahamnen i Stockholm till Olympiaterminalen i Helsingfors. Deras regler för resa med hund framgår här Hund ombord

Glöm inte att boka hundbiljett!

C-hytt är billigt och acceptabelt, dock att vi personligen tycker att hytt med början på nummer 2000 på Gabriella (Viking Line) ligger på tok för nära maskinrummet. C-hytterna ligger under bildäck. Vi har också en del erfarenhet av skrål och skrän, och tjo och tjim från alkoholförtärande resenärer (under veckoslut), och då lite svårt att få sova ostörd. C-hytterna på Silja Symphony ligger i fören, alltså inte vid maskinrummet.B-hytt ligger lite högre upp på båda färjorna, men är något dyrare. A-hytt eller svit med utsikt är givetvis en höjdare, men kostar därefter.

Ombordstigning och landstigning

Vänta helst tills så många som möjligt gått ombord resp. gått av båten.

Hunden känner sig inte särskilt lugn och säker att ta sig fram i trängseln i en skock med resenärer som mestadels släpar på tunga koffertar på hjul, för att inte tala om enorma sprit- och ölransoner etc.

De andra resenärerna brukar faktiskt inte ta någon som helst hänsyn till vår lilla lapphund. Det vore ju förödande om någon trampar på hunden och skadar honom /henne innan en viktig internationell utställning, eller hur?

Hundtoalett

Var kan hunden göra ifrån sig?

På däck 9 (Viking Line) finns en pytteliten sandlåda ca 120 x 120 cm med en ca 45 cm hög pinne i mitten. På Silja Line hade man en gång helt tagit bort den utlovade sandlådan. Däcket var renspolat och Lihkku var enda hunden ombord. Då var det ganska svårt att få honom att förstå att han skulle pinka på däck (han upplevde sig förmodligen som inomhus).

Den ynka lilla kiss- och bajs-lådan för hundar, tyckte han inte var någon höjdare, särskilt som han såg "lockande parker med buskar och träd" alldeles i närheten (små öar som passerades på nära håll i skärgården).

På Silja Symphony (år 2005) letade vi förtvivlat efter hundarnas sandlåda som enligt uppgift skulle finnas på däck 10. Absolut icke, och i Informationen visste man ingenting. Vi gick upp till däck 12 (soldäck) och försökte få Lihkku att kissa där, men det var motvilligt. Varje pelare granskades misstänksamt. Konstateras bör att Viking Line har mera "kiss-vänligt" däck ur en hanhunds synvinkel.

Andra vana hundresenärer har berättat för oss att ingen hund brukar vilja bajsa i den där lådan ombord på färjan.

Det är alltså oerhört viktigt att rasta hunden rejält innan ombordstigningen. Viktigt också att låta bli att utfordra hunden för mycket inför sjöresan.

När vi steg i land i Helsingfors var Lihkku sprickfärdig och bajsade en jättestor hög.

En mycket van finsk hundägare gav oss tipset att man tar en tygtrasa och samlar upp lite hundpiss i den och stoppar den i en plastpåse. Sedan tar man fram pisstrasan och gnider på någon pelare eller annat ställe. Då avsätts urindofter på stället, och då blir det genast mera kiss-intressant för en hanhund.

Kanske bra att ha med sig en liten skvätt hanhundsurin i en urinprovsflaska och stänka ut på stolpar på strategiska ställen, alternativt i den beramade sandlådan? Viklen fantastiskt bra idé!.

Luktar det bara hundpiss på ett ställe, så blir hanhunden ganska villig att använda det stället. Hunden upplever sig ju lite grand som inomhus där på färjan, därför att det är tak ovanför båtdäcket, och det tar sannolikt emot att göra ifrån sig "inomhus" för en väldresserad hund.

En bra grej är att ha tränat hunden från valpstadiet med kommandon som "KISSA!" resp. "BAJSA!" som man gör med militärt tränade hundar. Det har vi faktiskt gjort, men just Finlandsfärjan var inte så lockande för uträttande av behov. Hundar är olika. En del har inga som helst problem. Andra får problem. Hur det förhåller sig vet man inte förrän man gjort hundens första resa.

Stockholm-Åbo går väl an, men Stockholm-Helsingfors tar på tok för många timmar, därför att man stannar länge och väl i Åbo för att lasta på den för andra resenärer så livsviktiga spriten, och man kan inte gå av båten då.

Spårvagn till Helsingfors järnvägsstation

Skriv ut den här instruktionen om du tänker åka spårvagn från färjeläget.

Om Du reser med Viking Line kan Du ta spårvagn ("raitiovaunu") nr 4 till Järnvägsstationen (heter "Rautatieasema" på finska) - avstigning vid Glaspalatset. Inne i spårvagnen finns en ljusskylt som på svenska och finska anger vad nästa hållplats heter. Spårvagnsbiljett kostade 2,00 euro år 2006, och en s.k. enkel biljett kostade då 2,20 och berättigadee till omstigning till pendeltåget - det heter på finska "lähijunat" (=närtåg). Biljett heter "matkalippu".

Om Du åker med Viking Line, så är det inte helt lätt att hitta rätt hållplats för färd med linje 4 mot centrum. Det är inte alls bra skyltat från färjeterminalen Skatudden.

När Du kommer ut från färjeterminalen, syns en spårvagnshållplats för linje 2. Ignorera den hållplatsen. Gå i stället till fots utmed den linjens spårvagnsspår.

Spåren går ett kort stycke åt vänster och sedan går de rakt fram. När spåren viker av åt vänster in på en gata, lämnar Du spåren och går i stället spikrakt fram ytterligare en liten bit. Du kommer då fram till en liten park, eller snarare en ansamling träd och buskar på vänster hand.

Detta är ett utmärkt ställe att rasta hunden på, ty när Du väl kommit fram till Järnvägsstationen, finns där så gott som ingen enda grön plätt!

När hunden gjort ifrån sig i den där parken", gå rakt upp några meter till. Då ser Du hållplatsen på vänster hand på gatan som går förbi parken. Hållplatsen heter Skatuddsparken. Spårvagnen kommer farandes från höger och far vidare in mot centrum (alltså västerut)

Har du dåligt lokalsinne? Varför inte ta med dig en kompass? Kompassen har hjälpt oss att gå åt rätt håll i många främmande städer när vi blivit förvirrade.

Åk till Glaspalatset.

Avstigning där. Gå rakt ut från spårvagnens högra sida. Gå ned ett kvarter, så finner Du en större byggnad med skyltningen "Rautatieasama" som betyder järnvägsstation.

Du bör stiga på spårvagnen genom mittdörrarna, vilket uppenbarligen resenärerna brukar göra, särskilt när man har både hund och bagage att ta hand om. Härefter går man fram till föraren och betalar. Varning! Varning! Det finns många äldre vagnar och där är mycket högt att stiga på. Rekommenderas att du först langar upp bagaget till din medresenär och sedan lyfter upp den lilla lapphunden på spårvagnen. Samma förfarande rekommenderas när du reser med tåg. Det är eljest risk för att att hunden skadar sig.

Om Du reser med Silja Line kan Du ta spårvagn nr 3B som stannar alldeles utanför Järnvägsstationen (3T är spårvagnen tillbaka till Olympiaterminalen).Det enda positiva med att resa med Silja Line tycker vi är att man landar vid Olympiaterminalen, med en stor park med buskar och träd och rejäl yta för rastning av hunden.

Mässhallen i Östra Böle ("Itä Pasila")

Till hundutställning i Helsingfors åker Du bäst med pendeltåg från Järnvägsstationen till Östra Böle ("Itä Pasila").

På trafiktavlan står varje pendeltåg (närtåg) betecknat med en bokstav och vilket spår tåget avgår från. Pendeltågen till Böle går ungefär var 5:e minut, lite glesar på lördag resp. söndag morgon. Biljett måste köpas i förväg. Hund skall alltid färdas i djurtillåten avdelning som på pendeltågen finns mitt i tåget (där strömavtagarna finns).

När Du stigit av i Böle går Du åter höger, alltså österut, och då har Du ca 300 meters promenad till utställningshallen.

Taxi

Spårvagnarna börjar inte gå förrän efter klockan 7 på söndagarna, så det kan bli aktuellt för Dig att ta taxi till hundutställningen. Förutbeställning sker på telefon 0100 0600. Tala om att Du har hund med Dig ("koiran mukana").

Det är avsevärt dyrare att åka taxi i Finland än i Sverige. (2006 års priser är: grundavgift 7 euro; förutbeställningsavgift 5,50 euro; pris per kilometer 1,15 euro).

På järnvägens fjärrtåg måste djurtilllåten vagnbokas i förväg

Platsbiljetter för människor och hund kan beställas på finska järnvägens webbplats Finska järnvägens svenska hemsida

Obs! Du får halva priset på tågresan i Finland om Du bokar järnvägsbiljetterna hos Viking Line, men de kan inte boka platsbiljetter för resenär och hund. Det måste du själv göra genom att sända e-post till Finska järnvägen till följande e-adress: <yhteyskeskus@vr.fi>

Du kan också faxa Från Sverige slå 00 358 0307 26 551 (dvs 00 för utlandet och 358 landsnummer till Finland plus telefonnummer i Finland) Platsbiljetterna hämtar du ut på järnvägsstationen i Helsingfors, och där köper du också en särskild biljett för hunden för 5 Euro. Du måste alltså ha bokat platsbiljetter i 2:a klass, djurtillåtet i förväg, innan Du bordar tåget. "Med hund" heter på finska "koiran mukana".

Två slags tåg att välja mellan 1) expresståg 2) intercity. Välj direkttåg. Undvik tågbyte.

På expresstågen finns det lite dyrare platser, men med gott utrymme även för en stor hund. På normalprisplatserna får en svensk lapphund lika lite plats som på ett svenskt tåg. På de finska tågen finns särskilda platser med mera utrymme att boka för ett något högre pris.

På Intercity-tågen finns en särskild djurkupé, men hur i hela fridens namn den finska järnvägen tänkt sig att man skall få rum med 8 hundar samtidigt i den och deras ägare, har jag ingen aning om. På hemresan delade vi ena gången kupé med en kattägare som hade katten i bur, och det var trångt om saligheten ändå, och den andra gången delade vi kupé med två relativt stora hundar.Hund åker på EU-pass

Till Finland krävs att hunden är rabies-vaccinerad och har s.k. "EU hundpass".
Avmaskning behövs ej.

Samtliga dokument som krävs för införsel MÅSTE medföras i original. Bevara hundpasset noga. Det får absolut inte tappas bort.Färja till Finland

 • Stockholm-Helsingfors. Tid: 15,5 timme

 • Stockholm-Åbo. Tid: 12 timmar.

 • Kapellskär-Nådendal (Naantali). Tid: 7,5 timme.

 • Umeå-Vasa.


Hitta i Finland?

Kartor över olika orter hittar Du på Eniro i Finland

Bilburen?

Med hjälp av www.viamichelin.com kan Du planera resrutten, och få avstånd och körtid uträknad.Till sidans topp

Till sidans topp


Created: 2004-04-12 Updated: 2015-08-08