Lihkku ( Svensk lapphund ) - erfarenhetstips för dig som tänker ställa din hund i Danmark.

Till Lihkkus huvudsida

Ställa ut hunden i Danmark, närmare bestämt Aalborg
- tips och erfarenheter.

Lihkkus Banner

Utställning i Danmark

Den här informationen är tänkt att vara till hjälp för Dig som ev. planerar att ställa ut hund i Danmark.

Anmälan till utställningen

Obs! Danska kennelklubben har numera postgirokonto i Sverige. Följ anvisningarna på Danska kennelklubbens internet-sida.

Reglerna om införsel av hund, dvs återresa in i Sverige, efter det att hunden varit utanför Sverige, ändras ideligen. Därför ha vi tagit bort all sådan information och föreslår att Du Googlar resp kontrollerar med Jordbruksverket eller Svenska Kennelklubben vad som gäller.

Som väl de flesta numera känner till måste hunden ha ett s.k. EU-pass vid resa i Europa utanför Sveriges gränser. För att få ett sådant passa måste hunden vaccineras mot Rabies

Reglerna om avmaskning mot rävens bandmask har ändrats fram- och tillbaka. Det är smart att i förväg på apoteket köpa avmaskingsmedel som innehåller prasikvantel, t ex Drontal och ta med sig på resan. Då är du säker om att ha rätt preparat. Låt sedan en veterinär i utlandet, t ex en behörig utställningsveterinär ge hunden detta maskmedel och stämpla i EU-passet att så har gjorts. Det senaste vi läst är att detta skall ske 1-2 dagar före införseln till Sverige. Men som sagt reglerna ändras ideligen. Därför tar vi inget ansvar för sådana informationer här på denna sida.

Alldeles ovavsett innehav av EU-pass är det absolut obligatoriskt att anmäla hunden till tullen vid återinförsel till Sverige.

Med färja

Obs! Kontrollera noggrant med rederiets bokningscentral vad som gäller om Du reser med hund. Lita inte på rederiets hemsidor.

Varning! åk inte med Stena Line rutten Göteborg - Fredrikshamn. Enligt rederiet gäller att hund måste lämnas kvar i fordonet på bildäck (gäller snabbfärja) men

Varning för att hund i bil på bildäck när det är hett sommarväder. Det har på färjor faktiskt inträffat att hundar avlidit av värmeslag när de suttit inne i en bil.

Stena Line säger att på vanlig färja hos det här rederiet får "hund vistas med ägarna i särskilda utrymmen", men i ett inlägg i Hundsport nr 7-8/2005 utfärdas en varning att "man som hundägare blir utskälld och hunsad på Stena Line, och att färjepersonalen uppträtt nonchalant, oförskämt och snorkigt."

Enligt artikelinlägget saknades skyltning och klara anvisningar för hundägare. Uselt ordnat. Man gör inte ett dugg för att underlätta resandet för hundägare, sägs det.

Stena Line kräver f.ö. att hunden skall ha ***munkorg*** om den inte sitter i bilen hela resan. Och det står inte ett dyft om detta på rederiets webbsida. Den uppgiften inhämtade jag per telefon, långt innan det här stod i Hundsport. För mig har det hela tiden stått fullt klart för mig att inte ka med hund med det där rederiet! Gör inte det! Tag Öresundsbron och Stora Bält i stället!

Tag absolut med ***munkorg*** i bagaget.
För mellanstor hund är ***munkorg*** obligatorisk på danska tåg.

Men alla tågmästare håller inte så hårt på den regeln om det är "en lille hund", t ex en liten snäll lapphund.

Vår lille Lihkku låg tyst och syntes knappt på golvet svart till färgen som han ju är. Vi behövde inte sätta på munkurgen.

Men huvudregeln hos De Danske Statsbaner är att att hund som inte förvaras i en väska, eller liten bur, ur vilken den ej kan ta sig ur, *SKALL HA MUNKORG*.

Tag därför med munkorg för säkerhets skull. (Vi har en liten söt svart munkorg av tyg som träs över nosen, och alltså inte en sådan där med galler typ Hannibal Lecter i filmen Lammen tystnar.)

Obs! På buss i lokaltrafiken i hela Danmark, får mellanstor hund och större hund inte ens tas med.

Endast mindre hund som förvaras i en väska, eller liten bur, ur vilken den ej kan ta sig ur, får tas med på bussen.

Uppgift från Dansk Kennelklubb och lokaltrafikens egna webbsidor i olika städer där utställningar brukar hållas. Uppgiften är därför sann. Eftersom vi hade kommit med tåg till Ålborg, såvar vi hänvisade till att åka med taxi. Kostnaden var år 2004 ungefär 100 danska kronor för en färd påca 4 kilometer.

När Du beställer taxi skall Du vara noga med att säga till att Du skall åka med en mellanstor hund. Det var många taxiförare som inte alls tog hund.

Lihkkus utställning i Aalborg

Med tåg direkt, över nya bron

När vi åkt över bron har det inte varit någon som helst tullkontroll. Rätt som det var, så hade vi redan kommit till Malmö. Men... Tullen kan göra stickprov.

För hund som reser på s.k. "hundpass" och har samtliga erforderliga vaccinationer gjorda (rabies etc) och som har s.k. 4-veckorsintyg och bara varit i Danmark på utställning är det bara att åka in i Sverige.

Kommer man från övriga Europa, måste hunden få maskmedel mot rävens bandmask och ha vederbörlig annotation och stämpel i hundens EU-pass. Kontrollera aktuellt gällande regler med Jordbruksverket och Tullverket!

X2000-tåg från Stockholm direkt till Köpenhamn - ca 5 timmar

Tips! Se till att Du beställer sådana platser som bara har 2 säten mellan mittgången och fönstret. Då kan Du lättare placera hunden på golvet och få vara ifred.

Det är ett elände att sitta på 2 platser, där det är 4 säten mellan mittgången och fönstret. Då blir hunden ideligen, ideligen störd av allt spring i mittgången och alla som släpar på bagage i mittgången. Då måste man ideligen passa hunden och flytta på honom.

Det är också riskabelt, därför att de flesta resenärer inte alls ser sig för och är på väg att trampa på hunden, vilket för oss som utställare vore en katastrof.

Värst av allt är att medresenärerna som man har i en sådan där 4-sitts-grupp inte åker hela sträckan. De kliver av och nya kliver på, så att hunden inte får lugn och ro.

Man kan också boka en plats för hunden med det blir onödigt dyrt.

VARNING! Lämna aldrig någonsin hundens EU-pass i obevakat bagage ställt påde bagagehyllor som finns vid vagnsänden. Det har förekommit stölder, där tjuvar snabbt ryckt åt sig bagage från hyllorna just strax innan tågets avgång.

Att bli av med allt bagage med alla kläder och tandborstar och rakdon är illa nog. Att återskapa hundens EU-pass är ett veritabelt helvete. Hundens EU-pass får aldrig någonsin försvinna.

Husse brukade tjudra bagaget i bagagehyllan med en Kevlarlina, och den klipper ingen av ens med bultsax.

Från Köpenhamn direkt till Aalborg - ca 5 timmars resa

Lämpligt är att ha minst 1,5 timmes bytestid på sig, utifall att tåget från Sverige, skulle vara försenat.

Dessutom måste man köpa en hundbiljett (barnbiljett - halva priset, 320 danska kronor tur och retur år 2004) ) på järnvägsstationen i Köpenhamn.

Hundens biljett kunde då inte köpas via SJ i Sverige. Däremot kunde SJ i Sverige boka platsbiljett för hunden (tidigast 2 månader i förväg). Bra med Danmark var att hunden hade en egen bokad plats och därmed slapp bli störd av allt spring i mittgången. Kontrollera vilka regler som gäller nu.

Det går utmärkt att beställa biljetter av SJ här i Sverige. Ring på tel. 0771-75 75 75 (utlandsavd.) Det går bra att betala med kreditkort. Du skall då uppge de sista 3 siffrorna (kontrollsiffrorna) som står på numret på baksidan av kreditkortet (så att de vet att rätt person har kreditkortet i nypan).

Biljetterna skickas sedan hem per post. Avbeställing måste ske senast 7 dagar före avresan. Vid sjukdom skall senare avbeställning styrkas med läkarintyg.

Själva hundbiljetten var vi tvungna att köpa på Järnvägsstationen i Köpenhamn. Om Du behöver fråga danska järnvägen något, så kan Du ringa från Sverige genom att slå telefonnummer 0045 70 13 14 16 (såvida de inte har bytt nummmer...)

Bo i Aalborg

Vi kan å det varmaste rekommendera:

Wagner Houtved, Fasanvej 2, 9000 Aalborg, tel. (00 45) 98 16 89 50. Ligger drygt 2,5 km från utställningsplatsen (Olympiaparken). Han tog emot boende med hund.

För det facila priset av 325 danska kronor fick vi bo 2 pers. med hunden och hade tillgång till ett sovrum och ett dagrum med färgteve samt kök med el-spis, diskmaskin, kylskåp och frys, eget badrum med dusch och tvättmaskin och torktumlare, egen ingång. Det bästa stället vi någonsin bott påi utlandet, bättre än hotell.

Detta förmedlades av Aalborgs turistbyrå tel. (0045) 99 30 60 90 (såvida de inte har bytt nummer).

* * *
Om hunden erövrat danskt cert

Bäst är att fylla i en anmälan direkt påplats och lämna in till DKK:s kansli på plats.

Du får inom kort ett danskt diplom att hänga upp påväggen, och det går snabbare att anmäla direkt till DKK på ort och ställe än att gå omvägen via SKK här i Sverige.

Kartor över adresser i Danmark etc

Gå till Eniro Danmark och Klicka på "Kort" för att få se kartor.

Bilburen?

Anvisad körväg mellan olika adresser, översiktskartor etc finns på Krak, Danmark

Förteckning över färjor till utlandet och rederier

Klicka för telefonnummer och webb-länkar till färjor

En riktigt bra kartsajt över västra Europa är <www.map24.com> - perfekt för sommarens bilsemester. Går att zooma in till 20-metersnivå. Helt GRATIS!

Med hjälp av www.viamichelin.com kan Du planera resrutten, och få avstånd och körtid uträknad.


Bra tips för resan

Undvik resa med färja fred-sönd under högsäsong. Var ute i god tid, gärna före sista incheckningstid, så att Du hinner förtulla hunden om det mot förmodan skulle finnas tullkontroll.

Bilköerna kan bli enormt långa. Tag gärna med matsäck. Maten på båtarna är inte alltid så bra och den är dyr. Skriv upp var Du parkerat Din bil, däck och sektion, så att Du hittar tillbaka till den. Lämna inga värdesaker i bilen. Glöm inte att ta med Dig en varm tröja. Det blåser som attan när Du skall ut på övre däck och rasta hunden, och bildäcket är låst under båtfärden. Ta gärna med Dig telefonnummer till de olika färjebolagen, så att Du kan ringa dem i samband med Din hemresa.

Varning! På vissa färjor krävs att hunden skall vistas i bilen under hela överfarten. Se då för Guds skull till att bilen är ventilerad. Det har faktiskt hänt att hundar avlidit under en sådan här transport om de inte haft god ventilation och tillgång till vatten.

Till sidans topp

Till sidans topp


Created: 2004-04-12 Updated: 2016-07-18